Život
StoryEditor

Jedini ulog je vrijeme: Besplatni online tečajevi su odlična investicija u znanje

17. Kolovoz 2022.

Piše: Lucija Barišić

Uskoro počinje nova školska godina i učenici kreću u nove radne pobjede. Međutim, da rečenica 'cijeli život je učenje' nije samo floskula, postalo je jasno odavno. Iako su vaši školski dani davna prošlost, ulaganje u obrazovanje uvijek je dobra investicija, no uz svemogući internet vaši ulozi mogu se svesti na minimum. Za besplatne online tečajeve novac vam ne treba – ono što vam treba je vrijeme i dobra volja.

Google digitalna garaža

Googleova Digitalna garaža za sada nudi 16 besplatnih online tečajeva, a da biste im pristupili potrebna je samo registracija. Vjerojatno najpopularniji tečaj su Osnove digitalnog marketinga koji se sastoji od 26 modula i od vas iziskuje 40 sati. Pojedini tečajevi na Digitalnoj garaži nude i besplatan certifikat, baš poput tečaja o osnovama digitalnog marketinga, dok na ovoj platformi možete još naučiti i o umjetnoj inteligenciji, osnovama koda te drugim područjima.

Većina tečajeva funkcionira na način da korisnik pregleda video materijale za svaki modul i nakon toga riješi kviz o tome koliko je naučio iz materijala. Također, korisnik sam određuje brzinu usvajanja gradiva.

Campster

Campster je stranica koja nudi velik broj online tečajeva po povoljnim cijenama. Međutim, vrlo često nudi dobar izbor online tečajeva koji su besplatni. Njihov broj često se razlikuje, pa je dobro pratiti njihovu stranicu. Trenutno je na raspolaganju 17 besplatnih online tečajeva, a neki od njih su osnove španjolskog jezika, tečaj email marketinga, tečaj za copywritera te mnogi drugi.

Materijali se razlikuju za svaki pojedini tečaj, naravno, ovisno o tome o čemu se radi u samom tečaju. Tako, primjerice, tečaj španjolskog uključuje audio snimke koje će polaznicima pomoći pravilno izgovoriti riječi. Brzina završavanja tečajeva je individualna – korisnik sam određuje kojom brzinom će usvajati gradivo, a po njihovom završetku dobije se besplatni certifikat.

Srce

Sveučilišni računarski centar Sveučilišta u Zagrebu Srce također nudi velik broj besplatnih online tečajeva. I oni nisu dostupni samo studentima. Štoviše, dostupni su svima. Članovi akademske zajednice na tečajeve se prijavljuju s korisničkim podacima za AAI@EduHr sustav, dok svi ostali korisnici mogu otvoriti svoj korisnički račun ili se prijaviti putem sustava e-Građani.

Nekoliko je područja iz kojih možete pohađati online tečajeve na ovoj platformi – osnove uporabe računala i interneta, osnove web-tehnologija, baze podataka i programiranje, osnove grafike računalna infrastruktura, tečajevi iz statistike i uporabe R-a te obrazovni sadržaji, e-učenje i autorska prava. Po završetku pojedinih tečajeva, polaznici stječu pravo na dobivanje potvrde o završenom online tečaju.

Saylor Academy

Saylor Academy je neproftina inicijativa koji nudi skoro 100 besplatnih tečajeva. Po završetku tečaja možete dobiti i besplatni certifikat. Polaznik sam određuje ritam usvajanja gradiva, a područja iz kojih može učiti online preko ove platforme su poslovna administracija, informatika, kemija, komunikacija, matematika, političke znanosti, profesionalni razvoj i druga. Tečajevi su dostupni na engleskom jeziku.

Udemy

Udemy ima zaista veliku ponudu besplatnih online tečajeva. Kada kažemo zaista veliku, mislimo na tisuće besplatnih online tečajeva iz različitih područja. Tečajeve možete filtrirati prema području koje vas zanima, razini tečaja, jeziku, cijeni i drugim stavkama. Besplatni online tečajevi na ovoj platformi uglavnom ne uključuju certifikat i mentorstvo za razliku od tečajeva koji se naplaćuju.

edX

Platforma edX isto tako nudi veliki broj online tečajeva, a velika prednost je ta što tečajeve drže sveučilišni profesori s različitih svjetskih sveučilišta. Iako se većina njih naplaćuje, mogu se pronaći i oni besplatni.

Međutim, važno je naglasiti da je u tom slučaju besplatan pristup tečaju, ali ne i certifikat te je pristup materijalima ograničen. No ako vam se tečaj svidi ili pokaže korisnim, možete nadoplatiti određeni iznos i tako dobiti sve pogodnosti koje uključuje plaćeni tečaj.

Coursera

Slično kao i Udemy te edX, Coursera također ima širok izbor online tečajeva, a neki su i besplatni. Baš kao i na edX-u, predavači su sveučilišni profesori i nastavnici, a možete pohađati tečajeve iz velikog broja područja.

Kao i na prethodne dvije platforme, za tečajeve koji su označeni kao besplatni, besplatno je samo njihovo pohađanje, dok je za dobivanje certifikata uglavnom potrebna nadoplata.

25. travanj 2024 05:39