Tehno
StoryEditor

Sony bilježi pad dionica, problemi u opskrbi čipovima i dalje prisutni

02. Kolovoz 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Dionice tehnološkog diva Sonyja pale su čak 7 posto nakon najave smanjenja prihoda ove godine, odražavajući time strah od recesije koji je od početka godine zahvatio sektor videoigara. Iz Sonyja su u petak najavili da ove godine očekuju operativnu dobit u iznosu od 1,11 milijarde jena, odnosno 8,3 milijarde dolara, što je pad s obzirom da na prijašnju najavu od 1,16 milijardi jena.

Korporacija sa sjedištem u Tokiju izvršila je potpunu reviziju uz smanjenje od 16 posto, a revidirali su i troškove povezane s akvizicijom američkog developera videoigara Bungie.

Naime, sektor videoigara u drugom je kvartalu ove godine doživio rekordan pad, što pokazuje i pad prodanih Sonyjevih PlayStationa 4 i 5 s prijašnjih 63,6 milijuna primjeraka na 47,1 milijuna prodanih konzola. Smanjeno je i vrijeme igranja na konzolama i to za 15 posto u drugom kvartalu što je potvrdio i glavni financijski direktor Sonyja Hiroki Totoki, a pao je i broj pretplata na PlayStation Plus.

– Iako se za to može kriviti slaba prodaja PlayStationa5 koja je na godišnjoj razini pala za četiri posto, čini se da su pravi razlog veći troškovi razvoja zbog agresivne akvizicije developera – rekao je Amir Anvarzadeh iz Asymmetric Advisorsa, te je nadodao da je ključno koliko će novopokrenuta usluga streaminga imati utjecaja na samu prodaju softvera.

Brojni su ulagači pak tražili naznake da Sony može prebroditi trenutnu makroekonomsku neizvjesnost oslanjajući se na poslovanje i bez PlayStationa, no tvrtka je smanjila i prognoze za prodaju ostalih proizvoda kao što su, recimo, senzori slike.

Iz tvrtke ipak očekuju veće prihode od svog glazbenog ogranka Sony Music, a trenutne poslovne rezultate održava i prihod od streaminga i anime sadržaja.

Problemi u opskrbnim lancima

Sonyjeva proizvodnja hardvera za PlayStation 5 ograničena je zbog poremećaja u opskrbnim lancima pogoršanim produljenim izolacijama zbog pandemije koronavirusa u Kini u posljednja tri mjeseca, no to je pak pomoglo tvrtki koja je u istom razdoblju ondje prodala 2,4 milijuna konzola PlayStation 5, dok je u istom razdoblju prošle godine prodala 2,3 milijuna.

– Iako ostajemo pri našoj projekciji prodaje 18 milijuna jedinica PS5 ove fiskalne godine, uvjeti oko PlayStationa 5 se poboljšavaju – rekao je Totoki.

Dok se u Sonyju nadaju boljim vremenima, japanski Showa Denko, jedan od vodećih u opskrbi materijala za čipove, još je prošlog mjeseca najavio povećanje troškova.

– Svima je ove godine glavna tema kako uvjeriti kupce da podijele s nama dio troškova industrije – rekao je za Bloomberg ranije Hideki Somemiya, glavni financijski direktor tvrtke Showa Denko koja proizvodi kemikalije ključne za proizvodnju čipova.

– Trenutna situacija na tržištu zahtjeva od nas da tražimo dvostruko veći iznos od prethodno izračunatog – zaključio je.

Proizvođači čipova kao što su Samsung i TSMC odavno su već najavili povećanje cijena, Samsung čak do 20 posto.

Problem je i jen

Sve je to naravno povezano sa slabljenjem vrijednosti japanskog jena koji je prošli mjesec snažno pao nakon što je japanska središnja banka zadržala niske kamatne stope dok kreatori politika diljem svijeta, poput SAD-a, povećavaju troškove zaduživanja kako bi se uhvatili u koštac s rastućim cijenama.

Američki je dolar do sredine srpnja narastao za čak 15 posto, a jaz između kamatnih stopa u Japanu i drugim dijelovima svijeta sve veći. Vrijednost jena je naravno pala i zbog činjenice da više kamatne stope privlače strana ulaganja što povećava potražnju i vrijednost valuta zemalja koje imaju više kamatne stope.

26. travanj 2024 16:18