Tvrtke i tržišta
StoryEditor

JGL predstavio novi najsuvremeniji istraživačko-razvojni centar, pogledajte kako izgleda

22. Rujan 2023.

Tko bi rekao da smo počeli 1991. godine u baraci s jednom mješalicom za slastice – prisjećao se osnivač, najveći suvlasnik i predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani predstavljajući u četvrtak novinarima najnoviju kompanijinu investiciju nazvanu Integra, tešku 53 milijuna eura.

Za to vrijeme JGL se iz barake s deset zaposlenih i 1,4 milijuna kuna prihoda razvio u najveću domaću farmaceutsku kompaniju koja je prošle godine s 1141 zaposlenim ostvarila 1,4 milijardu kuna prihoda, od čega se 86 posto ostvaruje u izvozu.    

Povod za pozivanje novinara bilo je današnje otvorenje Istraživačko-razvojnog centra s pilot pogonom. Projekt je predstavio izvršni direktor Mislav Vučić, a novinarima su u obilasku dodatne informacije dali zamjenik predsjednika Upravnog odbora Dino Ćoza Saršon i članica Upravnog odbora Eva Usmiani Capobianco.

Riječ je prvenstveno o laboratoriju za ispitivanje i razvoj novih pripravaka, izradu probnih serija i kontrolu proizvodnje, ali – zatreba li – može poslužiti i kao dodatni kapacitet za komercijalnu proizvodnju.

image
foto

Najsuvremenija oprema smještena je u 2450 kvadrata laboratorijskih i uredskih prostora, koje smo obišli, ali, razumljivo, 750 kvadrata čistih soba, tzv. cleanroom, vidjeli smo samo kroz staklo. Tu je novi sustav za proizvodnju pročišćene vode i sterilna, RABS linija kapaciteta 3600 komada na sat. Nova zgrada u JGL-ovom kompleksu zaokružena je uredskim prostorima, salama za sastanke i velikom konferencijskom dvoranom, restoranom za zaposlenike (gdje tvrtka subvencionira topli obrok) i proširenim postavom Muzeja farmacije s više od tisuću eksponata.

Današnjim otvorenjem Istraživačko-razvojnog centra, na kojem se očekuje i dolazak premijera Andreja Plenkovića, JGL će predstaviti i s još dva stupa projekta Integra. Proširenjem proizvodnih kapaciteta na novih 3250 kvadrata u sklopu Pharma Valleya udvostručili su mogućnosti sterilne proizvodnje za dodatnih 40 milijuna proizvoda, čime su ukupni kapaciteti prošireni za 60 posto.

image
foto

Za veću proizvodnju potrebno je i veće skladište, pa je utoliko bila logična gradnja logističko-distribucijskog centra Kukuljanovo. Ovo robotizirano visokoregalno skladište kapaciteta je 17.500 paleta, što je velik iskorak u odnosu na dosadašnje skladište od 5-6 tisuća paleta.

S ova tri stupa Integre JGL je zaokružio pretpostavke za novu fazu razvoja i osvajanje novih izazovnih tržišta, zbog čega je Ivo Usmiani zaključio: ‘Ponosan sam na Integru i budućnost‘.

24. travanj 2024 04:20